Kritičarski karavan | O projektu
15405
page-template-default,page,page-id-15405,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

O projektu

Projekat Kritičarski karavan Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa nastao je 2014. uz podršku Ministarstva kulture i informisanja radi ostvarivanja relevantne i kontinuirane kritičke analize i evaluacije pozorišnih predstava rađenih u unutrašnjosti Srbije.

Projekat je inicijalno nastao uvidom u pres-dokumentaciju većine pozorišta u Srbiji, izvan onih u kulturnim centrima (Beograd i Novi Sad), te otkrivanjem onog što se moglo i očekiviti: velikog manjka, godinama unazad, relevantnih kritičkih tekstova o njihovoj produkciji. Kažemo da se moglo pretpostaviti jer je dobro poznato da, po uzoru na nacionalne medije, i lokalni mediji sve manje prostora pružaju ozbiljnom tretmanu kulture i umetnosti, dok su i ranije u lokalnim medijima ove oblasti najčešće pokrivali novinari „opšteg smera“, bez dovoljno stručnog znanja iz oblasti pozorišne umetnosti. Pozorišta iz unutrašnjosti ovaj nedostatak mogu da nadomeste onda kada gostuju u Beogradu ili Novom Sadu te pokrenu interesovanje pozorišnih kritičara vezanih za nacionalne/regionalne medije, ili kada učestvuju na festivalima. Takvih gostovanja je, međutim, sve manje zbog finansijskih neprilika, pa se tako gubi i ova alternativna mogućnost za dobijanje odgovarajuće kritičke recepcije.

Tako je generacijama umetnika, koje i inače stvaraju u nezavidnim uslovima, ugroženo pravo da pročitaju stručnu, odgovornu, ozbiljnu i objektivnu kritičku reč o svom stvaralaštvu i tako dobiju korektiv i podsticaj za dalji rad. Takođe, u nedostatku relevantnih kritika biće veoma teško, gotovo nemoguće, da se jednog dana rekonstruišu čitavi periodi u razvoju ovih pozorišnih kuća jer, kao što je dobro poznato, kritika je jedan o glavnih izvora u istoriji pozorišta.

Projekat „Kritičarski karavan“, podrazumeva da grupa kritičara, članova Udruženja, tokom određenog perioda obilazi pozorišta izvan Beograda i Novog Sada, prati njihovu produkciju i o viđenim predstavama redovno objavljuje tekstove u svojim medijima. Pretpostavka ovog projekta jeste zainteresovanost samih kritičara za učešće u „Karavanu“, kao i mogućnost da za ovaj sadržaj, koji nije medijski privlačan na senzacionalistički način, animiraju svoje redakcije.

Mediji u kojima se objavljuju kritike su Politika, Vreme, Večernje novosti, novosadski Dnevnik, emisija “Kultura“ Programa 202 Radio Beograda, Radio Novi Sad, Treći program Radio Beograda i časopis Kulttura: koji se realizuje u okviru projekta Evropska prestonica kulture – Novi Sad 2021.

Pokrovitelj

Medijski pokrovitelji

Kulttura