Kritičarski karavan | O projektu Kritičarski karavan
15405
page-template-default,page,page-id-15405,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

O projektu Kritičarski karavan

Projekat Kritičarski karavan Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa nastao je 2014. uz podršku Ministarstva kulture i informisanja radi ostvarivanja relevantne i kontinuirane kritičke analize i evaluacije pozorišnih predstava rađenih u unutrašnjosti Srbije.

Projekat je inicijalno nastao uvidom u pres-dokumentaciju većine pozorišta u Srbiji, izvan onih u kulturnim centrima (Beograd i Novi Sad), te otkrivanjem onog što se moglo i očekiviti: velikog manjka, godinama unazad, relevantnih kritičkih tekstova o njihovoj produkciji. Kažemo da se moglo pretpostaviti jer je dobro poznato da, po uzoru na nacionalne medije, i lokalni mediji sve manje prostora pružaju ozbiljnom tretmanu kulture i umetnosti, dok su i ranije u lokalnim medijima ove oblasti najčešće pokrivali novinari „opšteg smera“, bez dovoljno stručnog znanja iz oblasti pozorišne umetnosti. Pozorišta iz unutrašnjosti ovaj nedostatak mogu da nadomeste onda kada gostuju u Beogradu ili Novom Sadu te pokrenu interesovanje pozorišnih kritičara vezanih za nacionalne/regionalne medije, ili kada učestvuju na festivalima. Takvih gostovanja je, međutim, sve manje zbog finansijskih neprilika, pa se tako gubi i ova alternativna mogućnost za dobijanje odgovarajuće kritičke recepcije.

Tako je generacijama umetnika, koje i inače stvaraju u nezavidnim uslovima, ugroženo pravo da pročitaju stručnu, odgovornu, ozbiljnu i objektivnu kritičku reč o svom stvaralaštvu i tako dobiju korektiv i podsticaj za dalji rad. Takođe, u nedostatku relevantnih kritika biće veoma teško, gotovo nemoguće, da se jednog dana rekonstruišu čitavi periodi u razvoju ovih pozorišnih kuća jer, kao što je dobro poznato, kritika je jedan o glavnih izvora u istoriji pozorišta.

Projekat „Kritičarski karavan“, podrazumeva da grupa kritičara, članova Udruženja, tokom određenog perioda obilazi pozorišta izvan Beograda i Novog Sada, prati njihovu produkciju i o viđenim predstavama redovno objavljuje tekstove u svojim medijima. Pretpostavka ovog projekta jeste zainteresovanost samih kritičara za učešće u „Karavanu“, kao i mogućnost da za ovaj sadržaj, koji nije medijski privlačan na senzacionalistički način, animiraju svoje redakcije.

Mediji u kojima se objavljuju kritike su Politika, Vreme, Večernje novosti, novosadski Dnevnik, emisija “Kultura“ Programa 202 Radio Beograda, Radio Novi Sad, Treći program Radio Beograda i časopis Kulttura: koji se realizuje u okviru projekta Evropska prestonica kulture – Novi Sad 2021.

Projekat Kritička recepcija amaterskog pozorišta u Srbiji nastao je 2022. uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Profesionalno pozorište u Srbiji nastalo je iz amaterskih i školskih pozorišta. Amaterska, školska i omladinska pozorišta su rasadnik budućih profesionalaca i posvećene publike ali i mesto jačanja kulturne kohezije lokalne  zajednice i prostor u kome se slobodno stvaraju i razvijaju kulturne potrebe građana različitih životnih dobi. Ovaj vid bavljenja pozorištem je u ranijim periodima imalo podsticaj i uživalo podršku lokalne zajednice, ali i čitavog društva kroz Kulturno prosvetne zajednice, KUD-a i Savez amatera Srbije. Sa uplivom komercijalizacije u kulturu čitav ovaj kulturno-obrazovni segment je ili zanemaren i zaboravljen, prepušten finansiranju od strane inostranih fondacija, ili prepušten privatnim inicijativama koje se uglavnom svode na školice glume. U strategiji razvoja kulture u Srbiji koje je usvojilo Ministarstvo kulture ističe se značaj amaterizma za kulturu Srbije, ali i uočava nedovoljna vidljivost njihovog rada, slaba saradnja sa profesionalcima i, dodali bismo mi, izostanak stručne evaluacije. No, da bi ulaganje u ovu oblast dalo dugoročne i značajne rezultate potrebno je prvo izvršiti evaluaciju zatečenog stanja. Udruženje kritičara i teatrologa Srbije okuplja aktivne stručnjake koji godinama aktivno prate i profesionalno i amatersko pozorište i imaju potrebno znanje da sagledaju vrednosti i potrebe omladinskog i amaterskog pozorišta i da ovaj vid rada sagledaju u širem kontekstu i da o svoje sugestije i ideje iznesu na okruglim stolovima i u stručnim tekstovima.

Cilj projekta: rekontekstualizacija i prevrednovanje odnosa prema amaterskom pozorištu od strane profesionalnih pozorišnih kritičara radi otvaranja novih perspektiva za dalji razvoj i značajniji doprinos kvalitetu kulturnog života u zemlji.

Udruženje kritičara i teatrologa Srbije upućuje poziv amaterskim i omladinskim pozorištima u Srbiji za saradnju. Kritičari, u dogovoru sa pozorištima, odlaze u amaterska i omladinska pozorišta u celoj Srbiji (Beograd, Novi Sad, Vojvodina, Centralna Srbija, Kosovo). Kritičari gledaju predstave, razgovaraju nakon predstava sa članovima amaterskih i omladinskih pozorišta o načinu njihovog rada i perspektivama razvoja. U dogovoru sa pojedinim amaterskim pozorištima i festivalima organizuju okrugle stolove na teme koje su vezane za potrebe pozorišne zajednice. O svemu pišu i tekstove objavljuju u časopisu Scena, na sajtu www.kriticarskikaravan.org (svi autorski tekstovi objavljeni na sajtu su u svom izvornom obliku onako kako su ih autori dostavili redakciji i ni na koji način nisu menjani) i u medijima u kojima inače objavljuju svoje tekstove. Čitav projekat se zaokružuje prikupljanjem svih objavljenih materijala i pisanjem većeg stručnog teksta u kome se daje presek stanja amaterskih i omladinskih pozorišta po gradovima, prikaz odgledanih predstava i utvrđuju moguće perspektive razvoja omladinskog i amaterskog bavljenja pozorištem koje je s jedne strane rasadnik budućih pozorišnih umetnika i publike, a sa druge strane mesto jačanja kulturne kohezije lokalne zajednice.

Pokrovitelj

Medijski pokrovitelji

Kulttura