Kritičarski karavan | Kritička recepcija amaterskog pozorišta u Srbiji
16996
page-template-default,page,page-id-16996,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Kritička recepcija amaterskog pozorišta u Srbiji

Profesionalno pozorište u Srbiji nastalo je iz amaterskih i školskih pozorišta. Amaterska, školska i omladinska pozorišta su rasadnik budućih profesionalaca i posvećene publike ali i mesto jačanja kulturne kohezije lokalne  zajednice i prostor u kome se slobodno stvaraju i razvijaju kulturne potrebe građana različitih životnih dobi. Ovaj vid bavljenja pozorištem je u ranijim periodima imalo podsticaj i uživalo podršku lokalne zajednice, ali i čitavog društva kroz Kulturno prosvetne zajednice, KUD-a i Savez amatera Srbije. Sa uplivom komercijalizacije u kulturu čitav ovaj kulturno-obrazovni segment je ili zanemaren i zaboravljen, prepušten finansiranju od strane inostranih fondacija, ili prepušten privatnim inicijativama koje se uglavnom svode na školice glume. U strategiji razvoja kulture u Srbiji koje je usvojilo Ministarstvo kulture ističe se značaj amaterizma za kulturu Srbije, ali i uočava nedovoljna vidljivost njihovog rada, slaba saradnja sa profesionalcima i, dodali bismo mi, izostanak stručne evaluacije. No, da bi ulaganje u ovu oblast dalo dugoročne i značajne rezultate potrebno je prvo izvršiti evaluaciju zatečenog stanja. Udruženje kritičara i teatrologa Srbije okuplja aktivne stručnjake koji godinama aktivno prate i profesionalno i amatersko pozorište i imaju potrebno znanje da sagledaju vrednosti i potrebe omladinskog i amaterskog pozorišta i da ovaj vid rada sagledaju u širem kontekstu i da o svoje sugestije i ideje iznesu na okruglim stolovima i u stručnim tekstovima.
Cilj projekta: rekontekstualizacija i prevrednovanje odnosa prema amaterskom pozorištu od strane profesionalnih pozorišnih kritičara radi otvaranja novih perspektiva za dalji razvoj i značajniji doprinos kvalitetu kulturnog života u zemlji.
Udruženje kritičara i teatrologa Srbije upućuje poziv amaterskim i omladinskim pozorištima u Srbiji za saradnju. Kritičari, u dogovoru sa pozorištima, odlaze u amaterska i omladinska pozorišta u celoj Srbiji (Beograd, Novi Sad, Vojvodina, Centralna Srbija, Kosovo). Kritičari gledaju predstave, razgovaraju nakon predstava sa članovima amaterskih i omladinskih pozorišta o načinu njihovog rada i perspektivama razvoja. U dogovoru sa pojedinim amaterskim pozorištima i festivalima organizuju okrugle stolove na teme koje su vezane za potrebe pozorišne zajednice. O svemu pišu i tekstove objavljuju u časopisu Scena, na sajtu www.kriticarskikaravan.org i u medijima u kojima inače objavljuju svoje tekstove. Čitav projekat se zaokružuje prikupljanjem svih objavljenih materijala i pisanjem većeg stručnog teksta u kome se daje presek stanja amaterskih i omladinskih pozorišta po gradovima, prikaz odgledanih predstava i utvrđuju moguće perspektive razvoja omladinskog i amaterskog bavljenja pozorištem koje je s jedne strane rasadnik budućih pozorišnih umetnika i publike, a sa druge strane mesto jačanja kulturne kohezije lokalne zajednice.

Kritike

2023
2022