Kritičarski karavan | Matrice koje se umarajuće ponavljaju
17458
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17458,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Matrice koje se umarajuće ponavljaju

„Gospođa ministarka”

Gospođa ministarka Branislav Nušić, režija i adaptacija Olja Đorđević, Šabačko pozorište

Gospođa ministarka Branislava Nušića u režiji i adaptaciji Olje Đorđević u produkciji Šabačkog pozorišta nas podseća kako društvene matrice putuju kroz vreme, a tako se malo menjaju.

Rediteljka Olja Đorđević Nušićev komad ‘’ premešta’’ za jedan vek i smešta na sam kraj devedestih godina prošlog veka, pred petooktobarske promene. Prema rečima rediteljke Olje Đorđević: ‘’Da je Nušić naš savremenik odavno je postalo kliše… Njegov tekst je moguće smestiti u svaku epohu i on će biti jednako aktuelan. To govori o njegovoj genijalnosti ali i o tragediji našeg mentaliteta. ‘’Na sceni je deprimirajuće oronuo porodičan stan koji nas tačno vraća u vreme devedestih. Adaptirajući komad rediteljka prati Nušićevu fabulu: Živki će se, u njenoj sivoj kolotečini, desiti naizgled velika promena- Živkin muž će postati ministar a Živka Ministarka. Promena će biti munjevita i trajaće kratko, Živkina moć nestaće bez traga onog momenta kada njen muž prestane biti ministar. Stan (scenografija Damjan Paranosić) kada Živka postane Ministarka će se od oronulog transformisati u stan pun kiča i Živkinih portreta. No, nagli uzlet će brzo postati strmoglavi pad. Rediteljka vešto rukuje transformacijom kroz koju Ministarka prolazi govoreći o krizi društva u kome vladaju naopake vrednosti. Smeštanje komada u devedesete daje mu iscrpljujući ton tragikomedije, koji podcrtava muzika Harisa Šećerovića. Kostim Milice Grbić Komazec prati priču i boji atmosferu.

Aneta Tomašević tumači Živku Ministarku spretno i jasno, bez ičeg suvišnog, ženu koja na kratko uranja u fantaziju o moći u kojoj se brzo sapliće i moć gubi, ali
je spremna da je ponovo prigrli ako se ukaže prilika: sva su vremena smutna i brzo
ću se vratiti, poručuje nam Živka.

Igra ansambla u kojem su Sonja Milojević, Deana Kostić, Dragana Radojević, Ivan Tomašević, Slobodan Petranović Šarac, Miloš Vojnović i Vladimir Milojević je hektična, duhovita i gorka.

Gospođa Ministarka šabačkog pozorišta poručuje da smo u nemilosrdnom vremenu zarobljeni tako da se možemo osetiti kao u živom blatu, jer se matrice ponavljaju sve kontaminiranije, a komedija je tu i da čoveka oslobodi straha, da otvari mogućnost promeni.

Nataša Gvozdenović

Izvor: Art-erija RTV

Kritika je deo projekta Kritičarski karavan koji realizuje Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Autor:

Nataša Gvozdenović

Kritika predstave
Gospođa ministarka