Kritičarski karavan | Nataša Gvozdenović: Gde je nestao Harms
15666
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15666,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Nataša Gvozdenović: Gde je nestao Harms

„Gde je nestao Harms”

Mila Mašović Nikolić / Angelčo Ilievski, Narodno pozorište Niš

Komad ’’ Gde je nestao Harms ’’ Mile Mašović Nikolić počinje kao pozorište u pozorištuteatar je na jedan način polazna tačka priče koju pratimo- vrsta biografije Danila Harmsa dokumentarna fikcija kako kaže autorka teksta.

Predstava od samog starta daje osećaj otvorenosti i bliskosti, deluje na više planova od kojih su naravno najvažniji onaj intimni koji pripoveda o Harmsu kao ličnosti i stvaraocu – o odnosu sa bližnjima i inače tipu kakav je Harms bio- podjednako ubojito duhovit i lucidan, na jedan način neodoljiv, do drugog šireg plana koji govori o odnosu pojedinca i sistema, o represivnom sistemu koji Harmsa urniše, kruni, dovodi do ludila i na posletku odvodi u smrt. Harmsa vrlo ubedljivo Igra Dušan Matejić- spontano i jasno igrajući razne faze Harmsovog života- od dečačke slobode i kreativne nesputanosti koja buja, preko zavodnika, do potpuno slomljenog čoveka nakon policijskog urnisanja i boravka u zatvoru.

Scenografija Veljka Stojanovića koja delom visi odnekud od gore, sa nekog plafona koji ne vidimo, preko kostima koji najpre pripadaju pozorišnoj epohi nosi u sebi atmosferu piščeve izuzetne pronicljivosti, duhovite ironije i apsurda tu je i prisustvo pretnje, svest da postoje bespuća u kojima možete samo nestati, koja vas gutaju po kazni, a da vi ni ne znate – koja je vaša krivica. Zvuk voza koji se negde odnekud čeka, magla koja u jednom trenutku obavija scenu i publiku- možda nas čak i guta- svojim postupkom reditelj Angelčo Ilievski nas stavlja u poziciju u kojoj smo svesni sopstvene krhkosti, života koji prolazi brzo i apsurda u kojem se svakako lako možemo naci.

Posebno je zanimljiv plan porodičnih odnosa u Hramsovoj roditeljskoj kući i odnosa sa ženomuloge su podeljene tako da Evgenija Stanković igra i ženu i majku, Risto Bukvić oca i psihijatra oboje lako prelaze iz jedne u drugu ulogu- ostavlajući nam da se pitamo koliko su slične supruga i majka i koliko je otac pozvao ( na izvesta način naravno) psihijatra u Harmsov život. Otvorenost predstave i ukazivanje sa jedne strane na apsurdno sputavanje koji ume da obavije ljudske sudbine ’’mi danas živimo Harmsa’’ kaže reditelj, a sa druge strane svojom igrom i slikama koje nam pružaju na sceni čitav tim ove predstave istovremeno poručuje da je pozorište s mesto gde možete treažiti ono nadnaravno. U bljesku, trenu, sceni, osećaju. Jer je umetnost tu da spere prašinu svakodnevnog života sa naših duša.

Nataša Gvozdenović (Radio Novi Sad, 20.11.2015)

Autor

Nataša Gvozdenović

Datum
Kritika predstave
Gde je nestao Harms
Oznake
Kritičarski karavan 2015.