Kritičarski karavan | Nataša Gvozdenović: Otvaranje sluha
15695
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15695,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Nataša Gvozdenović: Otvaranje sluha

„Žabar”

Rajner Verner Fasbinder / Bojana Lazić, Narodno pozorište Pirot

Fassbinderov ’’Žabar’’ priča je o besu, nasilju i mržnji. O ksenofobiji. O pošastima koja su u srcu iskustva savremenog čoveka. Fassbinder govori kroz grupu mladih besposličara iz minhenskog predgrađa. U blizini je fabrika, u fabriku dolazi da radi jedan Grk. Za kojeg prvo misle da je Italijan, žabar. A i to što je Grk dođe mu na isto … nije njihov. Rediteljka Bojana Lazić tu grupu smešta u nizak zagušljiv prostor sa neonskim osvetljenjem. Prepunim starih fotelja uredno poređanih u 4 reda. U uglu je frižider, u frižideru pivo, na frižideru tranzistor – prostor teskobe, fazbinderovski pejzaž besmisla. Glumci igraju grupu – iako različiti po imenima njihovi su postupci i opažanja slični. Slični po osećaju besmisla koji dele. Slični po malicioznosti koju pokazuju. Žabar, odnosno Jorgos kojeg tačno, iz kontrapunkta, igra Aleksandar Aleksić – tip drugog mentaliteta i običaja koji odmah nailazi na oštar doček, verbalni, a zatim i fizički. Da bi se na kraju asimilovao – dolazi Turčin u fabriku u kojoj je on – uskoro, pa i Grk ima koga da mrzi.

Lapidarni, ’’haiku’’, Fassbinderovi dijalozi funcionišu u tačnom okretnom ritmu koji s vremena na vreme biva proširen dugim muzičkim numerama koji pojačavaju atmosferu besmisla i teško podnošljive svakodnevice, u tišinama koje se pojavljuju se oseti muka. Grk kao zavodnik i žrtveno jagnje, Mari možda jedina na trenutke topla (Mihaela Stamenković) koja se zaljubljuje, prostor crkve kao prostor koji služi da se na nekoga baci kamen … u svetu u kojem Hrist nema šta da traži, jer niko ne traži njega – u jednoj ujednačenoj igri stižemo do nasilja kao ishodišta i slepe mrlje, jer – uči nas Fassbinder i ’’Žabar’’ pirotskog Narodnog pozorišta – ksenofobija nema kraj u svetu skučenih mogućnosti. Nasilje ili mržnja ne pokazuju svoja naličja – u tome je užas – kažu nam.

Igra i atmosfera koja se stvara stavljaju vas u skučen prostor ksenofobije, u prostor u kojem ne možete ni ruke da raširite. I kada napustite salu, ako dobro načuljite uši čućete, vašim unutrašnjim sluhom, eksplozije u robnim kućama u Nemačkoj sedamdesetih godina prošlog veka iza kojih je stajala grupa Baader-Meinhof. Negde mora da ekspolodira, od tolikog pritiska. Naročito u svetu koji nema svest o prisustvu utehe ili milosti.

U toj eksploziji je ishodište ’’Žabara’’ pirotskog Narodnog pozorišta kojeg je po tekstu Rainera Wernera Fassbindera režirala Bojana Lazić.

Nataša Gvozdenović (Radio Novi Sad, 14.11.2014)

Autor

Nataša Gvozdenović

Datum
Kritika predstave
Žabar
Oznake
Kritičarski karavan 2014.