Kritičarski karavan | ОДРЖАНА ТРИБИНА О ПОЛОЖАЈУ СРПСКОГ ДРАМСКОГ СТВАРАЛАШТВА
17366
post-template-default,single,single-post,postid-17366,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

ОДРЖАНА ТРИБИНА О ПОЛОЖАЈУ СРПСКОГ ДРАМСКОГ СТВАРАЛАШТВА

ОДРЖАНА ТРИБИНА О ПОЛОЖАЈУ СРПСКОГ ДРАМСКОГ СТВАРАЛАШТВА

Стеријино позорје и Удружење критичара и театролога Србије организовало је трибину „Домаће драмско стваралаштво у светлу актуелних репертоарских политика наших позоришта“. О положају домаћег аутора у контексту савременог позоришног репертоара Стеријино позорје је веома заинтересовано, па се стратешким корацима бори да пружи свој допринос побољшању положаја драмског писца и драматурга у нашим позориштима. Учесници  трибине су одговарали на најмање три важне теме. Прво је третман праизведби дела савремених драмских писаца у контексту позоришног репертоара, друго је промена улоге драматурга, а потом и конкретни поступци Позорја и Удружења како би се допринело нези и подршци домаћег драмског стваралаштва.

Модератори трибине били су Александар Милосављевић и Марина Миливојевић Мађарев, а у разговору су учествовали драматурзи, театролози, критичари, глумци, директори наших позоришних институција и кућа Мирослав Мики Радоњић, Молина Удовички Фотез, Бојан Јовановић, Јелена Стајковац, Вања Ејдус, Зоран Максимовић, Мина Петрић, Сашо Огненовски, Миливоје Млађеновић, Бранислава Илић, Борисав Матић.

Учесници трибине о положају домаће драме и положају драматурга у нашим позориштима сагласни су да је потребно начинити одређене промене које би побољшале позицију наше драме. Иако Стеријино позорје негује домаћу драму и домаћи драмски текст, важно је да се учине конкретни поступци како би се домаћа драма што више видела на сцени. Један од добрих примера конкурса Стеријиног позорја за савремени драмски текст јесте успешна представа „Успаванка за Алексију Рајчић“, која је рађена по награђеном тексту. Учесници скупа изнели су предлоге за побољшање третмана домаћег текста: чешће и посвећеније организовање јавних читања драмских текстова (занимљиво је да је и Душан Ковачевић својим студентима доносио да читају текстове), предложено је да фестивали попут Позорја и „Буциних дана“ у Александровцу буду простор за координацију важних тема о драмском тексту, као и императивно размишљање о побољшању положаја драматурга у позоришту. Разговарало се о положају драматурга и констатовало да би овај проблем требало да се реши системски и да би у сваком, чак и у најмањем позоришту, требало да постоји драматург, који би утицао на репертоарску политику. Констатовано је да је функција драматурга питање које надилази ову трибину и да је положај драматурга озбиљно запостављен. Један од закључака са ове трибине јесте потреба за побољшањем, односно променом систематизације позоришних кућа, како би се у сваком позоришту нашао човек, драматург по образовању, који би водио рачуна да домаћи текстови допру до управника позоришних кућа. У том смислу, биће сачињен апел за побољшање ових проблема.

Милена Кулић