Kritičarski karavan | ДАНИ КОМЕДИЈЕ, ЈАГОДИНА (20. – 27. март 2024)
17698
post-template-default,single,single-post,postid-17698,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

ДАНИ КОМЕДИЈЕ, ЈАГОДИНА (20. – 27. март 2024)

ДАНИ КОМЕДИЈЕ, ЈАГОДИНА (20. – 27. март 2024)

Тема најновије Трибине коју у сарадњи са домаћим позоришним фестивалима организује Удружење позоришних критичара и театролога Србије, одржане 23. марта на јагодинском Факултету педагошких наука у оквиру пратећег програма 50. Дана комедије гласила је Шта је данас смешно?

Модератори разговора били су редитељ Небојша Брадић, уметнички директор Фестивала, и позоришни критичар и театролог Александар Милосављевић, селектор Фестивала. После поздрава директорке Културног центра „Светозар Марковић“ Зорице Стојиновић и уводних речи модератора, Трибину је излагањем о елементима теорије смеха и месту и улози смеха у савременом театру отворио др Иван Меденица, редовни професор ФДУ. Светислав Јованов, драматург и театролог инспиративно је у наставку говорио о комедији између осталог препознајући модел типских ликова класичне комедије из теорије Нортропа Фраја у савременим медијима.

Драматург и драмски писац Жељко Хубач сагледавао је феномен смеха из личног угла драмског аутора, Драган Петровић Пеле глумац и редовни проф. ФДУ у Београду духовито је говорио о креативном процесу глумца који ствара улогу на примеру лика Сирана де Бержерака. Театролог Милан Мађарев је из свог писаног излагања издвојио део који се односи на рад Томија Јанежича у оквиру истраживачког пројекта Но ацтинг, плеасе у коме је и сам учествовао и начина добијања текстуалног материјала кроз импровизацију, искуства импровизације са комичним потенцијалом у савременим представама, станд уп наступима и наступима у импро театру.

Марина Миливојевић Мађарев, редовни проф. Академије уметности у Новом Саду говорила је о стваралаштву наших првих комедиографкиња Душици Бандић Телечки и Љубинки Бобић, успостављајући паралелу с комедијама Бранислава Нушића. Редитељка Ђурђа Тешић се у свом излагању реферисала на место и улогу жена у позоришној уметности из угла уметнице у слободном статусу. Светислав Буле Гонцић, глумац и управник Народног позоришта, и Жељко Јовановић, уметнички директор Позоришта на Теразијам, говорили су на основу искустава руководилаца позоришних институција, док је Милош Латиновић, директор БИТЕФ театра, успоставио паралелу између репертоара Народног позоришта Кикинда из времена када је био управник и када су у овом театру претежно игране комедије, с једне, те БИТЕФ театра, где се комедије веома ретко приказују, с друге стране.

Један од могућих закључака плодне дискусије могао би да буде да комедија не само да има велику традицију у нашем позоришту, него и да је и данас присутна на позоришним репертоарима наших театара, што потврђује и овогодишња селекција јубиларног 50 фесивала Дани комедије у Јагодини.

Транскрипт излагања на Трибини биће публикован у наредном броју часописа „Комедија“ јагодинског Центра за Културу „Светозар Марковић“.