Kritičarski karavan | Саопштење Председништа Удружења позоришних критичара и театролога Србије
16882
post-template-default,single,single-post,postid-16882,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Саопштење Председништа Удружења позоришних критичара и театролога Србије

Саопштење Председништа Удружења позоришних критичара и театролога Србије

Реакција на забрану представе Салашарског позоришта

Када је у часопису „Сцена“ пре више од тридесет године објављен број посвећен забранама позоришних представа, свима нам се чинило да је са таквом праксом заувек
завршено. Међутим скорашња дешавања везана за представу Казимир и Каролина Салашарског позоришта појачавају бојазан да се цензура враћа у наш театар. Овом
позоришту, наиме, формално није забрањено извођење представе, могу је изводити у Кавилу крај Бачке Тополе, али им је онемогућена турнеја која је суштински део рада овог позоришта и тиме је de facto Позориште суочено са цензуром.

Разлози за овакву одлуку су нејасни и сасвим очигледно ванпозоришни и немају никакве везе са драмским делом које је постављено на сцену, с позориштем које је драму ставило на репертоар или са уметничким тимом који је реализовао представу. Јер, Салашарско позориште, по речима самог Националног Савета мађарске националне мањине, представља једну од највећих културних вредности Мађара Војводине. Комад Казимир и Каролина Едена фон Хорвата један је од најпознатијих европских антифашистичких комада. Редитељ Роберт Ленард је угледни позоришни уметник, а глумци који учествују у реализацији пројекта представљају младу наду нашег театра.

Удружење критичара и театролога Србије залаже се да се позориште увек и искључиво оцењује позоришним критеријумима јер је то основни услов за успешно уметничко стварање и духовни и културни развој сваког народа. Театри и позоришне представе могубити предмет критичке анализе, и о њима је могуће судити само ако се догоди сусрет представе и публике, зато предлажемо да Национални Савет мађарске националне мањине преиспита донету одлуку и одобри Салашарском позоришту турнеју да би публикапроценила домете и вредност представе.

Такође, предлажемо колегама позоришним критичарима и театролозима да гледају ову представу и проговоре о њој са професионалног и стручног становишта. Сваки облик цензуре уноси немир и страх те гуши слободу, а позориште је било и јесте простор слободе.

Истовремено се енергично противимо било каквом упливу политике или политичких критеријума у процену позоришног, као и сваког другог уметничког дела.

Председништво Удржења критичара и театролога Србије