Kritičarski karavan | 28. Kongres Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara Beograd, 26. septembar – 1. oktobar 2016.
15478
post-template-default,single,single-post,postid-15478,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

28. Kongres Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara Beograd, 26. septembar – 1. oktobar 2016.

28. Kongres Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara Beograd, 26. septembar – 1. oktobar 2016.

U godini kada slavi 60. godina od svog osnivanja, Međunarodna asocijacija pozorišnih kritičara (IATC-AICT), održaće svoj 28. kongres u Beogradu, u okviru 50-tog BITEF-a i okupiće preko 100 pozorišnih kritičara iz 40 zemalja sveta.

Kongres podrazumeva sledeće segmente:
– Dvodnevnu međunarodnu konferenciju na temu Novum i globalno pozorište: između komodifikacije i umetničke nužnosti, kojom će predsedavati Savas Patsalidis (Grčka), glavni i odgovorni urednik časopisa Critical Stages. Uvodničari će biti ugledni teatrolozi Erika Fišer Lihte (Nemačka) i Žorž Bani (Francuska), a na njoj će učestvovati dvadesetak pozorišnih kritičara i teatrologa iz Francuske, SAD-a, Grčke, Rumunije, Brazila, Turske, Srbije, Nigerije, Indije, Gruzije, Letonije, Engleske, Iraka i Kanade. Konferencija će se održati 27. i 28. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

– Dodelu prestižne Talija nagrade koju IATC dodeljuje značajnom svetskom kritičaru, teoretičaru i/ili umetniku, a koji je doprineo razvoju mišljenja o pozorištu, regionalno ili globalno. “Talija” je nagrada ustanovljena pre deset godina i dodeljuje se bijenalno. Dosadašnji dobitnici bili su: Erik Bentli, Žan-Pjer Sarazak, Ričard Šekner, Kapila Vatsjajan i Euđenio Barba. Dobitnik ovogodišnje Talija nagrade je prof. Osofisian, Babafemi Adeyemi iz Nigerije, dramski pisac, reditelj, glumac, kritičar, pesnik, prozaist, urednik i kolumnista. Osofisan je u Africi poznat i kao pedagog, a osnovao je i Centar za pozorišne studije i alternativne izražajne žanrove. Potpredsednik je afričkog PEN-a.

– 27. Generalnu/Izbornu Skupštinu IATC-a, koja se održava 29. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

– Šoukejs beogradskih pozorišta.