Kritičarski karavan | In Memoriam: Laslo Gerold
15471
post-template-default,single,single-post,postid-15471,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

In Memoriam: Laslo Gerold

In Memoriam: Laslo Gerold

Posle kratke i teške bolesti u Novom Sadu je u 76. godini života preminuo univerzitetski profesor književnosti i poznati pozorišni kritičar i teatrolog Laslo Gerold. Ceo svoj radni vek posvetio je tim oblastima. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 1971. je predavao mađarsku književnost 19. veka, a pozorišnom kritikom je počeo da se bavi još od studentskih dana, pišući za časopis “Symposion” i za dnevni list “Mađar so”, gde je desetak godina bio i saradnik kulturne rubrike. Pratio je prvenstveno pozorišne predstave novosadskih i subotičkih pozorišta, ali je bio i stalni hroničar Bitefa, Sterijinog pozorja( više puta je bio i član žirija), Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine… Bio je saradnik “Scene”. Više puta je pozivan i na pozorišne manifestacije u Mađarskoj gde je bio takođe cenjen i kao saradnik njihovih pozorišnih časopisa. Objavio je oko desetak knjiga iz oblasti pozorišnog stvaralaštva, pored kritika istraživao je i objavio istorijat pozorišta u Subotici od 1816, zatim vojvođanski “Dramski kalauz”, dve njegove knjige čuvaju kritike svih predstava Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz od 1973.

Kao istoričar književnosti i krtičar takođe je objavio više knjiga pošto je pored mađarske literature pratio i jugoslovensku književnost 20. veka. A među najpoznatijim knjigama su mu “Leksikon pisaca Mađara u Vojvodini”, koji je sam sastavio, prvo 2000. a ove godine mu je “Forum” objavio i dopunjeno izdanje sa oko 1500 odrednica. Biobibliografski podaci pisaca, kulturnih institucija, manifestacija, časopisa i novina, književnih podlistaka se odnose na period od 1918. do 2014. godine.

Đ. B. – Dnevnik, Novi Sad