Kritičarski karavan | Kritičarski karavan u Somboru
15461
post-template-default,single,single-post,postid-15461,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Kritičarski karavan u Somboru

Kritičarski karavan u Somboru

U subotu, 3. decembra, Kritičarski karavan Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije posetio je u somborsko Narodno pozorište gde je izvedena predstava Gogoland, koju je prema motivima književnog dela Janoša Hercega, kao svoj prvi projekat realizovan u ovom teatru, režirao Andraš Urban.

Projekat Kritičarski karavan traje od 2014. godine, a nastao je kao rezultat potrebe da se u fokusu kulturne, teatarske ali i najšire javnosti nađu i rad pozorišta u gradovima Srbije koji nemaju medije nacionalne pokrivenosti. Ovoga puta su u Sombor doputovali Ivan Medenica, pozorišni kritičar i kolumnista NIN-a, te Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar Trećeg programa Radio Beograda. Podsetimo, obaveza kritičara Karavana je da objave kritike o predstavama koje su videli u okviru ovog projekta, uz napomenu da je Kritičarski karavan podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

U okviru ovog “gostovanja” Kritičarskog karavana, a nakon odgledane predstve, organizovan je razgovor kritičara sa učesnicima Gogolanda i publikom. Razgovor – tribina je, naime, jedna od ponuda Karavana svakom pozorištu koje su, u okviru ovog projekta, pohodili članovi Udruženja, a zanimljivo je da su se tokom trajanja Karavana ovoj ponudi odazvali jedino Somborci – svojevremeno, nakon odgledane predstave Misterija, i evo sada.

Razgovor je moderirao Ivan Medenica, a dvojica kritičara su odmah na početku objasnili da pisanje pozorišne kritike podrazumeva proces, te da se tokom njega u svesti autora kritike prvobitni utisci o predstavi sedimentiraju ali i nadograđuju. Radi se, dakle, o složenom procesu koji najčešće podrazumeva usamljenički rad a svakako naknadna promišljanja. Otuda je ovaj razgovor, naglasili su Medenica i Milosavljević, istovremeno i svojevrsna demistifikacija procesa nastanka pozorišne kritike jer je prvenstveno zasnovan na početnim asocijacijama.

Predstava Gogoland je, pokazaće se, zahvalna tema jer je otvorila prostor za analizu i takvih asocijacija, te je monolog kritičara ubrzo postao osnova za uistinu kreativni dijalog i sa glumcima Biljanom Keskenović, Branislavom Jerkovićem, Ivanom V. Jovanović, Milicom Janevski, Nenadom Pećinarom i Sašom Torlakovićem (reditelj Andraš Urban je bio odsutan jer režira u Makedoniji), s kompozitorkom Irenom Popović, koja je ujedno i akter predstave, ali i sa publikom. Tokom razgovora su pokrenute mnoge interesantne teme, pre svega vezane za samu predstavu, ali i za rad glumaca na kreiranju uloga, doživljaj predstave iz vizure takozvane obične publike, te proces nastanka pozorišne kritike.

O tome da je razgovor bio zanimljiv svedoči i činjenica da je trajao duže od devedeset minuta, a nastavljen je do kasno u noć u pozorišnom klubu, gde su se sa somborske pozornice preselili bezmalo svi učesnici tribine. Nema sumnje – potvrdili su i učesnici Karavana i akteri i autori predstave – da su ovakvi susret izuzetno korisni te da ih valja i ubuduće organizovati.

Karavan nastavlja svoju misiju.