Kritičarski karavan | Željko Jovanović: Mesto ukrštanja
15687
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15687,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Željko Jovanović: Mesto ukrštanja

„Smećarnik”

Kosta Peševski / Stevan Bodroža, Narodno pozorište Užice

Komad „Smećarnik“ mladog pisca Koste Peševskog izašao je iz šinjela „Profesionalca“ Dušana Kovačevića. Najpre, ovde je reč o jednoj od naših omiljenih podela na izdajnike i patriote. Konkretno na zaljubljnike u Evropu u političkom smislu i izdajnike, to jest one koji su protiv Evrope u svakom smislu. Radnja je smeštena u vreme demonstracija i pisac ostavlja mogućnost da bude reč o bilo kojim javnim neredima od niza koji su prošli ili o nekim budućim. I prati zbivanja, u mestu ukrštanja našeg duhovnog i svakog drugog života – kafani. Vlasnika tog ugostiteljskog objekta, nesnađenog sitnog sopstvenika koji pokušava da u sred gužve i nemira oko sebe vodi kakav takav život, prilično ujednačeno ali i bez jasnije razvojne linije tumači Vahidin Prelić.

Ovim glavnim mestom ukrštanja raznih sudbina defiluju predstavnici društvenih grupa poput navijača, činovnika, građana koji u Srbiji nikada nisu dobili priliku da predahnu od progona, lopovi, pijanci, predstavnici vlasti.

Ono što ih objedinjuje i što im je zajedničko jeste to da su svi oni, dobrovojlno ili pod prisilom saradnici tajne službe, personifikovane preko visokog oficira BIA-e.

U postavci reditelja Stevana Bodrože dominira citat filma „Matrix“, istina u skromnoj produkciji, pri čemu on nastoji da iznijansira taj proces preobražaja nenametljivim sredstvima, dodjući s vremena na vreme po koji ekpresivni ton naročito u igri Tanje Jovanović, kao srpske verzije Lore Kroft, verovatno najboljeg rešenja za ovu ulogu u Srbiji. Zanimljve uloge ostvarili su Igor Borjević kao džabalebaroš pomiren sa sudbinom i Nemanja Hadži Jovanović u ulozi ekscentričnog policajaca.

Željko Jovanović (Blic, 29.11.2014)

Autor

Željko Jovanović

Medij

Datum
Kritika predstave
Smećarnik
Oznake
Kritičarski karavan 2014.