Kritičarski karavan | Međunarodni kongres pozorišnih kritičara sledeće godine u Beogradu
15501
post-template-default,single,single-post,postid-15501,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Međunarodni kongres pozorišnih kritičara sledeće godine u Beogradu

Međunarodni kongres pozorišnih kritičara sledeće godine u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednica Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara Margareta Sorenson potpisali su danas u Starom dvoru Protokol o saradnji na osnovu kog će se sledeće godine u Beogradu održati 28. Međunarodni kongres pozorišnih kritičara.

– Beograd će u septembru 2016. godine biti svetski centar pozorišne umetnosti i domaćin 28. Međunarodnog kongresa pozorišnih kritičara. Današnjim potpisivanjem protokola Grad Beograd će sa jedne strane finansijski podržati ovaj događaj, a sa druge strane ćemo ugostiti 120 eminentnih pozorišnih kritičara koji će sedam dana provesti u našem gradu. Time ćemo, možda po prvi put, nakon mnogo godina u septembru pričati o pozorištu, kulturi i svemu onome što nam nedostaje – rekao je Siniša Mali, zahvalivši Margareti Sorenson na odabiru Beograda za skup eminentnih teatrologa. – Grad Beograd na svetskoj umetničkoj mapi ima zasluženo mesto iz velikog broja razloga, a jedan od najvažnijih je Bitef, koji će sutrašnjim otvaranjem obeležiti 49 godina postojanja. Naredne godine obeležićemo njegovu pedesetogodišnjicu, a zajedno sa Kongresom pozorišnih kritičara, koji će se takođe tada održati, Beograd će imati priliku da se tokom sledećeg septembra potpuno posveti pozorišnoj umetnosti i kulturi. Time ćemo biti rame uz rame sa Torontom, Varšavom, Pekingom, Torinom i drugim svetskim gradovima u kojima su se do sada održavali kongresi pozorišnih kritičara. Domaćin skupa biće Jugoslovensko dramsko pozorište, a kako se mi ne bojimo kritike, kongres će sigurno biti dobra prilika i za promociju Beograda – istakao je Siniša Mali.

Margaret Sorenson, predsednica Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, zahvalila je gradonačelniku Beograda na pozivu u Beograd istakavši da predstojeće domaćinstvo prihvata kao veoma lep poklon asocijaciji. – Naš sledeći kongres biće 60. po redu, a drago nam je što imamo mogućnost da tako obeležimo dvostruki jubilej, zajedno sa Bitefom, jer je mnogo naših članova već učestvovalo na ovom festivalu. Ono što međunarodni kritičari budu videli ovde, o tome će se pričati i biće viđeno širom sveta, i zato vam hvala na prilici i da budemo u Beogradu – rekla je Margareta Sorenson.

Potpisivanju Protokola o saradnji prisustvovali su članovi Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević i predstavnici beogradskih pozorišta.

Beoinfo vesti (www.beograd.rs)