Kritičarski karavan | Misija Karavana se nastavlja
16163
post-template-default,single,single-post,postid-16163,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Misija Karavana se nastavlja

U okviru projekta Kritičarski karavan članovi Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije posetili su Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu

Misija Karavana se nastavlja

Projekat Kritičarski karavan Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije nastavljen je – za sada veoma uspešno – i u prvom delu teatarske sezone 2017/18, ovog puta gostovanjem u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Razlog odlaska u jedno od najstarijih srpskih pozorišta bila je najnovija tamošnja premijera, inscenacija drame Četiri brata Radovana Tišme u režiji Dragana Jakovljevića. Razume se, s obzirom na precizne propozicije Karavana, kritičari – članovi Udruženja nisu pohodili premijeru (održanu, inače, 30. septembra) nego treće izvođenje ove predstave.

Naime, ideja Karavana – koji finansijski podržava republičko Ministarstvo kulture i informisanja – zasnovana je na nezavisnom stavu kritičara koji ne treba da se utope u obavezno svečarsku atmosferu karakterističnu za premijerna igranja, niti da zavise od prevoza koje bezmalo po pravilu organizuje domaćin. Ovakvu poziciju kritičarima obezbeđuju finansijska sredstva (dobijena od Ministarstva na osnovu rezultata redovnih Konkursa) kojima Udruženje plaća prevoz i smeštaj za svoje članove u gradovima čije teatre kritičari posećuju. Podsetimo: regule Karavana takođe predviđaju i da na svojim putovanjima kritičari obilaze pozorišta Srbije, ali ne i beogradske i novosadske teatre, dakle one koji su već „pokriveni“ mrežom kritike i u fokusu su najšire medijske pažnje; drugo, obaveza članova Karavana je da u svojim kritikama naglase da je njihov kritičarski osvrt deo ovog projekta. Mogućnost koju Karavan nudi domaćinima je tribina – razgovor sa autorima i akterima odgledane predstave nakon spuštanja zavese, a ovi susreti – dakako opet po volji domaćina – mogu da budu realizovani pred publikom (što je, recimo, prošle sezone bio slučaj u Somboru i Vršcu).

Sada, u Kragujevcu, tribina je održana, ali bez prisustva gledalaca, u Klubu Teatra, a u razgovoru su, osim Ivana Vidosavljevića, Zdravka Maletića, Dragana Stokića i Nenada Vulevića, koji igraju u predstavi, reditelja Dragana Jakovljevića i glumca Miloša Krstovića, direktora Pozorišta, učestvovali i mnogi članovi kragujevačkog teatra. U opuštenom ambijentu kritičari iz Karavana – Aleksandra Glovacki (Radio Beograd 202), Nataša Gvozdenović (časopis „Kultura“), Igor Burić („Dnevnik“) i Aleksandar Milosavljević (Treći program Radio Beograda), neposredno nakon završetka predstave direktno su iznosili svoje (prve, dakle još uvek veoma sveže) utiske, otvarajući prostor za buduće kritičarske analize, ali su i postavljali pitanja autorima i akterima, pokušavajući da razjasne neke od svojih nedoumica. U isti mah, i Kragujevčani su otvoreno govorili o radu na inscenaciji ovog komada i detaljima vezanim za nastanak predstave, a nisu krili da ih zanima mišljenje kritičara. Na taj je način stvorena atmosfera u kojoj je postao moguć uistinu kreativan dijalog u kojem stavovi i razmišljanja kritičara nisu imali karakter „presude“, niti su izlaganja autora i aktera dobili smisao „odbrane“ predstave i vlastitog umetničkog angažmana. Prvima je bilo veoma značajno što mogu da provere svoje utiske i izoštre stavove, a drugima što imaju priliku da čuju komentare – i pozitivne i negativne – „gledalaca sa zadatkom“.

U Kragujevcu je, dakle, još jednom potvrđeno pređašnje iskustvo – i gostiju i domaćina – da ovakvi susreti i razgovori zapravo razbijaju uvreženu predstavu o sukobu dve navodno nepomirljive strane vazda zaraćenih esnafa: umetnika i kritičara, te da karavanske tribine i te kako konstruktivno i podsticajno utiču na ovdašnji pozorišni život.

Članovima Karavana, a čini se i domaćinima, bilo je žao što ovom i ovakvom razgovoru nisu prisustvovali i zainteresovani gledaoci.

Kritičarski karavan nastavlja da putuje…