Kritičarski karavan | Poziv na učešće u projektu “Sumnjiva lica” u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije
15443
post-template-default,single,single-post,postid-15443,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Poziv na učešće u projektu “Sumnjiva lica” u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije

Konkurs: Postani sumnjivo lice!

Poziv na učešće u projektu “Sumnjiva lica” u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije

“Sumnjiva lica” je program edukacije mladih pozorišnih kritičara koji organizuje Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije.  Projekat ima za cilj da, s jedne strane, obrazuje novu generaciju pozorišnih kritičara i pruži im mogućnost da se kritikom bave profesionalno. S druge strane da stvori novi prostor za kritičko promišljanje pozorišta, njegove društveno-političke uloge i odnosa između publike i umetnika.
Program će činiti predavanja kroz koja će polaznici steći uvid u istoriju kritike i kontekst savremene kritike u Evropi. Drugi segment je mentorski praktični rad, koji će polaznicima pružiti mogućnost da razviju svoj kritički stil i steknu iskustvo rada sa urednikom.
Mladi kritičari će u okviru programa pisati o predstavama sa repertoara beogradskih pozorišta; izbor predstava fokusiraće se na noviju produkciju i omogućiti polaznicima da pišu o raznovrsnim žanrovima, stilovima i formama (dramska klasika, novi domaći tekst, savremeni ples, gostovanja, samostalna produkcija itd.).  Odabrane kritike biće objavljene na portalu Udruženja Kritičarski karavan.
Projekat je namenjen studentima umetničkih i društvenih fakulteta, kao i onima koji su diplomirali u poslednjih pet godina.

“Sumnjiva lica” će se održati u Beogradu, od 9. do 15. maja, sa učešćem do deset polaznika. Predavanja i radionice biće održavane svakog dana, od 16 do 19 časova, uz večernje odlaske u pozorište.  U skladu sa finansijskim mogućnostima, predviđeno je osveženje za sve učesnike u pauzi između predavanja i  odlaska na predstave.

Mentor projekta: Bojana Janković
Gostujući predavači:
 prof. dr  Ivan Medenica, teatrolog, pozorišni kritičar, umetnički direktor BITEF-a i Tamara Baračkov, dramaturškinja, članica Udruženja, zaposlena u KUP RTS.

Za prijavu poslati:
– Kratak CV (jedna strana)
– Motivaciono pismo (do 400 reči)
– Dva kratka kritička teksta (do 500 reči) ili jedan duži (1000–1500 reči): pozorišnu, filmsku, književnu ili kritiku vizuelne umetnosti,
pozorišni/umetnički/književni esej ili seminarski rad (ili drugi tip analitičkog, kritičkog teksta).

Prijave poslati na : projekatsumnjivalica@gmail.com

Rok za prijave je 23. april (do 12 časova); svi prijavljeni biće obavešteni o rezultatima konkursa 27. aprila.

O mentoru projekta

Bojana Janković je diplomirala pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i završila master studije iz performansa na univerzitetu Goldsmiths u Londonu. Pozorišnom kritikom prvo se bavila u okviru stručnog časopisa Teatron (2005–2013). Nakon odlaska u London, bila je jedan od urednika portala Exeunt, za koji i dalje piše kritike o alternativnim i multidisciplinarnim projektima. Inicijator je projekta Critical Interruptions koji se bavi strategijama, jezikom i formom kritike u kontekstu performansa i novih pozorišnih formi kao i edukacijom mladih kritičara. Paralelno sa pozorišnom kritikom, bavi se performansom u okviru dua There There. Nacionalni identitet i migracija su glavne teme njenog rada; njene predstave, instalacije i intervencije u javnom prostoru prikazivane su i izlagane širom Velike Britanije, uključujući Museum of London i Tate Modern. Gostujući je predavač na diplomskim studijama performansa i master studijama dramaturigije i pozorišne kritike na Royal Central School of Speech and Drama u Londonu.