Kritičarski karavan | Program “Sumnjiva lica” u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije
15435
post-template-default,single,single-post,postid-15435,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Program “Sumnjiva lica” u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije

9-15. maj 2017.

Program “Sumnjiva lica” u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije

U Beogradu je u organizaciji Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, od 9. do 15. maja održan program “Sumnjiva lica”, posvećen edukaciji nove generacije pozorišnih kritičara.

Na konkurs, objavljen sredinom aprila, stiglo je preko 30 prijava studenata diplomskih i postdiplomskih studija Fakulteta dramskih umetnosti, Filološkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, kao i drugih društvenih fakulteta ali i medicine. Na radionicama je, nakon selekcije, učestvovalo devet mladih kritičara: Ivona Janjić, Đorđe Kosić, Borisav Matić, Marija Milovanović, Milica Petrović, Nina Plavanjac, Irena Plaović, Mina Stanikić i Andrej Čanji.

Tokom jednonedeljnog programa učesnici i mentor projekta Bojana Janković, zajedno su odgledali pet predstava, nastalih prema domaćim i evropskim klasicima, u nezavisnoj i produkciji subvencionisanih pozorišta. Repertoar “Sumnjivih lica” činile su predstave “Bela kafa” (NP), “Crvena ljubav“ (Bitef teatar), “What the fuck are we doing here?” (Mixer House), “Rodoljupci” (NP) i “Ivanov”(NP). Odlasci u pozorište praćeni su svakodnevnim radionicama kritike; pod parolom da se kritika najbolje (ili jedino) uči kroz praksu, polaznici su svakodnevno pisali tekstove o odgledanim predstavama, te ih na radionicama analizirali i (kako i dolikuje) kritikovali. Razgovori su se stoga bavili raznovrsnim temama: od razlitičith pristupa režiji klasike, preko političke odgovornosti, repetertoarske politike, uloge nacionalnog teatra, do argumentacije, stila, tematizacije i fokusiranja kritike. Ovaj intenzivan praktičan rad dopunjen je gostujućim predavanjima. Prof. dr Ivan Medenica, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, sa polaznicima je diskutovao o istorijskim tokovima kritike, ali i savremenim evropskim tendencijama, radu nacionalnog i međunardonog udruženja kritičara, finansijskim izazovima kritike i sukobu interesa. Tamara Baračkov, dramaturškinja kulturno umetničkog programa RTS-a, pozabavila se problemima mladih kritičara u Srbiji kao i specifičnostima televizijske kritike.

Program “Sumnjiva lica” održan je u prostoru Studio JDP-a, kome se još jednom zahvaljujemo na gostoprimstvu. Isto važi i za pozorišta koja su velikodušno odvojila karte za učesnike: hvala Narodnom pozorištu, Bitef teatru i JDP-u.

Ovde objavljujemo odabrane kritike, napisane u okviru programa. Namera (i nada) Udruženja je da se u skorijoj budućnosti rad sa mladim kritičarima nastavi – te da se polaznicima ovog (i nekih budućih “Sumnjivih lica”) omogući kontinuirana edukacija kao i prilika da se kritikom bave profesionalno.

Program “Sumnjiva lica” – kritike predstava

Aleksandar Popović: „Bela Kafa“
Režija: Milan Nešković
Narodno pozorište, 9. maj 2017.
BORISAV MATIĆ – Istorija tranzicije
Aleksandra Kolontaj: „Crvena ljubav“
Režija: Olga Dimitrijević
Bitef teatar, 10. maj 2017.
IVONA JANJIĆ – Feminizam iz muzeja
MARIJA MILOVANOVIĆ – Plave noći u bitefu
What the fuck are we doing here?
Režija: Maja Maletković
Produkcija: Mixer House
JDP, 11. maj 2017.
ĐORĐE KOSIĆ – Razmišljanje unutar kutije
MINA STANIKIĆ – ŠKK
Jovan Sterija Popović: „Rodoljupci“
Režija: Andraš Urban
Narodno pozorište, 13. maj 2017.
IRENA PLAOVIĆ – Ispod svih tih zastava
ANDREJ ČANJI – Zbog narodnosti gnjavi se čoveštvo
Anton Pavlovič Čehov: „Ivanov“
Režija: Tatjana Mandić Rigonat
Narodno pozorište, 14. Maj 2017.
NINA PLAVANJAC – Obesmišljenost i površnost
MILICA PETROVIĆ – (Ne)dokučivi Ivanov u muzeju