Kritičarski karavan | Saopštenje Predsedništva Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije
17299
post-template-default,single,single-post,postid-17299,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Saopštenje Predsedništva Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije

Saopštenje Predsedništva Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije

Obaveštavamo javnost da je uprava Beogradskog dramskog pozorišta eliminisala ime naše članice, pozorišne kritičarke i teatrološkinje Marine Milivojević Mađarev, sa liste protokola za premijere ovog beogradskog teatra. Ova odluka je koincidarala sa njenom kritikom o predstavi Božanstvena komedija Beogradskog dramskog pozorišta objavljenom u nedeljniku „Vreme“ (broj 1661, 3.novembar 2022). Uvereni da je reč o nesporazumu i banalnom propustu, Marina Milivojević Mađarev je bezuspešno pokušala da kontaktira PR službu BDP-a, a Predsedništvo Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije je uputilo pismo Jugu Radivojeviću, reditelju i direktoru BDP-a, s molbom da ovaj nesporazum bude rešen na korist Teatra, naše članice, Udruženja, no pre svega pozorišne publike, no odgovor na pismo nismo dobili.

Uvereni smo da je pozorišna kritika – pozitivna ili negativna, svejedno – važan elemenat svake umetnosti, pa i pozorišne, te da svojom argumentacijom može da bude deo kreativnog procesa koji pokreće teatarsko umetničko delo.

U uslovima sve intenzivnije marginalizacije kritičkog diskursa u ovdašnjoj javnosti i sve manjeg prostora koji u medijima ima umetnička kritika, smatramo da primena cenzorskog odnosa i ove vrste pritiska na kritiku i kritičare uprave Beogradskog dramskog pozorišta nije primerena, šta više da je štetna. Tim pre što izostavljanje Marine Milivojević Mađarev ili bilo kog našeg člana sa liste protokola za premijere neće sprečiti naše članice i članove da gledaju predstave BDP-a i ma kog drugog ovdašnjeg teatra, kao što neće uticati ni na njihove kritičarske stavove prema predstavama koje budu videli.