Kritičarski karavan | Sumnjiva lica na Sterijinom pozorju
16314
post-template-default,single,single-post,postid-16314,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Sumnjiva lica na Sterijinom pozorju

Sumnjiva lica na Sterijinom pozorju

Edukativni program za mlade pozorišne kritičare “Sumnjiva lica”, doživeo je svoju poslednju fazu. Nakon prethodna dva seta radionica od kojih je prvi održan na proleće 2017. godine, a drugi na 51. Bitefu, završnica je sprovedena na ovogodišnjem 63. Sterijinom pozorju. Ispraćen je celokupi repertorar takmičarske i internacionalne selekcije “Krugovi”, ali i 16. međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa pod nazivom: “Kolektiv na delu: ispitivanje kolektiva u savremenom teatru.” Mladi kritičari prisustvovali su i svim okruglim stolovima na kojima su svojim pitanjima i zapažanjima o predstavama uspeli da pokrenu dinamičnu diskusiju sa pozorišnim umetnicima i producentima. Pisali su kritike za sve predstave (danas-za-sutra), koje su bile objavljivane u biltenu festivala. Na radionicama koje je i ovaj put vodila kritičarka i umetnica Bojana Janković, a koje su se održavale u prostorijama Sterijinog pozorja, vodili su se razgovori kako o ulozi kritičara u pozorištu, konceptu i značaju najznačajnijeg nacionalnog festivala, celokupnoj selekciji i pojedinačnim predstavama, tako i o samim kritikama koje su pisane za bilten. Kao gostujuća predavačica edukativnom programu pridružila se i kritičarka i dramaturškinja iz Londona, Diana Damian Martin, koja je govorila o sopstvenom kritičarskom iskustvu, o značaju pozorišne kritike i različitim pristupima u pisanju iste.

Sumnjiva lica Mina Stanikić, Milica Petrović, Marija Milovanović, Ivona Janjić, Borisav Matić i Andrej Čanji, završili su tako ovaj edukativni proces. Za budućnost su planirani tekstovi za sajt Kritičarskog karavana i zvanično pridruživanje Udruženju pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije.

Kritike Sumnjivih lica dostupne su u Biltenu Sterijinog pozorja.

Andrej Čanji